01559 371058

Beacon Stoves

Beacon Stoves

More heat, Less fuel
Facebook Logo Twitter Logo Google Plus Logo Houzz Logo

Showroom

The Brief

A single storey showroom to replace an existing storage building. The new building is designed to nestle into the bank adjacent to the client’s home, sitting low, so as not to deprive them of the south westerly light.

The current showroom is located within the client’s home, so they were keen to form a separation between work and home life. The new showroom is self contained, with provision for client parking and access to the adjacent storage warehouse and cutting shed.

Design

The project was broken into phases: one, to modify the existing warehouse; two, to make alterations to the access and hardstanding including demolition of existing storage building and three, to construct the new showroom.

Works to the warehouse consisted of a simple lean-to extension which would contain materials and a stone cutting saw for hearth stones. The envelope was re-clad in corrugated sheet with all exposed timber painted to match. During this phase of the work detailed design and production of information was undertaken for the new showroom.

Commercial Use

The internal layout provides an open plan retail floor area linked to an office, plant room, WC and stock room. Glazing to the south and west provide views out over open countryside, whilst providing solar gain during the winter months. The paired-down aesthetic of the interior is intentional, so that the sales product becomes the focus of the room.

Construction

The showroom building is built from trees felled and harvested from the adjoining plantation land owned by the client. The trees were selected based on length and girth. A cutting schedule was prepared for the Douglas fir frame prior to the timber arriving at the sawmill in nearby Llanboidy. The surplus timber is used for wall cladding or furniture, with the remaining lumber sold on. This process made us consider whether all materials could be sourced within a certain radius. It was obvious that we couldn’t always control where products were manufactured; for example insulation, glass, fixtures and fittings, but we have endeavoured to use labour and material suppliers within the local area, and at the very worst within the three counties that used to be called Dyfed.

The skill base in the region for constructing this type of building is limited, so we approached Coed Cymru to help us find those who could assist with the construction of a bespoke timber frame building. This proved successful, and the building was built by Firth & Son with their accomplished team of craftsmen and skilled sub-contractors.

The project was completed in June 2011.

Built By Johnathon Firth:

www.firthandson.co.uk/beacon_stoves.html

Designed By The Rural Office for Architecture:

www.ruralofficeforarchitecture.co.uk/project3.php

Share this page: